Безплатен обществен транспорт в Люксембург от 1-ви март

Безплатен обществен транспорт в Люксембург от 1-ви март

04.02.2020

От 1 март 2020 г. Люксембург ще стане първата страна в света, в която пътниците ще ползват безплатен обществен транспорт. Платено ще е само пътуването в първа класа, съобщава ZDF.

Тази мярка е част от новата Транспортна стратегия на страната. Люксембург има  600 000 хил. души население и площ едва 2586 кв км. За 20 години населението се е увеличило с повече от 200 000 души. Ежедневно много от гражданите му пътуват за работа в други страни на Европа, както и около 200 000 души от съседните Франция, Белгия и Германия идват на работа в Люксембург.

Министър на мобилността François Bausch не очаква, че безплатния превоз ще накара много от собствениците на автомобили да се пренасочат към обществения транспорт. Той смята, че тази стъпка е част от комплексната мултимодална транспортна стратегия, насочена към повишаване на привлекателността на местния транспорт.

Сега общественият транспорт във Великото херцогство Люксембург се субсидира до 90 % от държавата, която е на първо място по БВП на населението в света. Затова преминаването към безплатен транспорт ще означава относително малко допълнителни разходи на държавата – около 41 млн. евро.

Част от концепцията на новата стратегия е пускането на най-съвременни трамваи, които в тесният център на града ще работят само на акумулатори; увеличаване на броя на спирките; удвояване на буферните паркинги до 2025 г. ; изграждане на отделни пътни трасета, по който ще да се движат само коли, с най-малко трима пътника; увеличаване на велосипедната пътна мрежа най-малко 3 пъти - до 1100 километра.

По материали от интернет; Снимка:ZDF