Лидерите на соларната индустрия в САЩ

Лидерите на соларната индустрия в САЩ

09.02.2020

Производството на енергия от слънцето през последните години се развива доста бързо, но въпреки това пазарния й дял е все още незначителен. През миналата година произведената от слънцето енергия в САЩ, представлява само 3% от общото производство на електроенергия, сочат данните на американската Администрация за енергийна информация (IEA). С това слънчева енергия остава много зад произведената от други възобновяеми източници като вятъра и водата.

Като цяло американската соларна индустрия се оценява на 17 милиарда долара, според обобщените данни за 2018 година на Асоциацията на индустрията за слънчева енергия на САЩ (The Solar Energy Industries Association - SEIA), цитирани от специализирания сайт businessinsider.com.

Експертите обаче прогнозират, че през следващите 5 години броят на соларните инсталации ще се увеличи и тяхното производство ще се удвои. Още по-оптимистични са очакванията на държавната EIA до 2050 г. слънчевата енергия да представлява почти половината от цялото производство на възобновяема енергия в САЩ, или около 17% от цялата електроенергия.

След разговори с експерти в областта на възобновяемите енергийни източници, BusinessInsider определи 7-те водещи компании в областта на соларните съоръжения по пазарна капитализация, като очакванията са, че именно тези компании ще увеличат бизнеса си през следващите години.

7. Vivint solar

Пазарна капитализация: 991 млн. долара; продава: цялостни соларни системи, батерии, зарядни устройство на електрически превозни средства. Това е втората по големина американска компания, която произвежда соларни системи за къщи и големи електрически комунални или промишлени предприятия.

6. Sunnova

Пазарна капитализация: 1.2 млрд. долара; продава: соларни системи за комунални клиенти, батерии Tesla Powerwall. Миналата година компанията стана публична и нейни акции се търгуват на Нюйорксата фондова борса. За разлика от Vivint, Sunnova използва местни дилъри, за да продава и инсталира своите продукти.

5. SunPower

Пазарна капитализация: 1.6 млрд. долара; продава: соларни системи по поръчка на комунални и търговски клиенти, включително компании като Walmart, Toyota и FedEx. От 1985 г. насам компанията преживява няколко големи промени. В момента снабдява клиентите с готови соларни системи по поръчка, а най-големият акционер на компанията е френската петролна и газова компания Total.

4. Sunrun

Пазарна капитализация: 2.2 млрд. долара; продава: соларни системни предимно за комунални клиенти и батерии. Sunrun е най-голямата американска компания, предоставяща соларни системи предимно за комунални клиентите, и един от най-големите конкуренти на Tesla по производство на батерии.

3. Enphase Energy

Пазарна капитализация: 4.5 млрд. долара; продава: микро-инвертори (преобразователи), които превръщат електричеството, което слънчевите панели генерират, във всеки вид енергия, която може да се използва в дома; продават и софтуер за проследяване използването и живота на батерията. Инверторите са важна част от соларните системи, а Enhpase е най-голямата компания в САЩ, която ги произвежда.

2. First Solar

Пазарна капитализация: 5.6 млрд. долара; продава: соларни панели. Компанията също разработва и финансира изграждането на големи соларни ферми и паркове. First Solar е най-големия производител на фотоволтаични модули в САЩ.

1. Tesla

Пазарна капитализация: 159.9 млрд. долара; продава: соларни системи за комунални клиенти, батерии и електрически автомобили. Tesla стана лидер в инсталирането на соларни системи за комунални клиенти през 2016 г., когато придоби SolarCity за 2.6 млрд. долара. Миналата година, обаче, Tesla загуби лидерската си позиция в сегмента на соларните системи за комунални клиенти от Sunrun и Vivint.