Световните технологични гиганти изкупуват рекордно количество възобновяема енергия

Световните технологични гиганти изкупуват рекордно количество възобновяема енергия

31.01.2020

Световните технологични гиганти са първенци сред компаниите, изкупили най-много възобновяема енергия през 2019 г. Поради нарастващия им корпоративен апетит за устойчива енергия, количеството чиста енергия, закупено от тях през последните две години, се е утроило. Статистиките сочат, че компаниите в сектора на технологиите и иновациите са купили почти една четвърт от продаденото глобално количество зелена енергия. Първите четири места в класацията се заемат от американските компании:

1. „Гугъл“ - с най-много закупена възобновяема енергия – близо 2700 мегавата;

2. „Фейсбук“, собственост на Марк Зукърбърг – 1100 мегавата;

3. „Амазон“ - на Джеф Безос -  900 мегавата;

4. „Майкрософт“ - на Бил Гейтс - 800 мегавата.

Корпорациите използват тази енергия основно за захранване на огромните си центрове за данни. Според изчисленията през последните 12 години те са закупили  чиста енергия достатъчна, за да засенчи целия енергиен капацитет на страни като Виетнам и Полша.

Първенецът - Google, миналата година разкри плановете си за най-голямата сделка за възобновяема енергия в корпоративната история. Изпълнителният му директор Сундар Пичай заяви, че сделката за чиста енергия ще включва 18 отделни споразумения за снабдяване на Google с електричество от вятърни и слънчеви проекти в целия свят.  С това зелената енергия в портфолиото на търсачката ще нарасне с 40%, което ще даде на компанията допълнителни 1,6 гигавата чиста електроенергия – еквивалентни на капацитет на милион слънчеви покрива.