Катар започва да строи първата си слънчева централа

Катар започва да строи първата си слънчева централа

23.01.2020

Катарската национална водно-електрическа компания (Kahramaa) съобщи, че соларния търг с мощност 800 MW, стартирал миналата година, е спечелен от съвместно сдружение на Френския нефтен и газов гигант Total и японския конгломерат Marubeni Corp.

Катарската институция заяви, че слънчевият проект, първоначално замислен като 700 мегаватово съоръжение, ще бъде построен върху парцел от 10 км² в Ал-Харсаа, западно от Доха, за 1,7 милиарда QAR (467 милиона долара).

Соларната централа ще бъде 60% собственост на катарското сдружение Siraj Energy  и 40% - на френско-японския консорциум. Проектът ще продава енергия на Kahramaa в рамките на 25-годишен договор за изкупуване. Информация за крайната цена на офертата не беше предоставена.

„Тази централа е първата по рода си в Катар, с обща мощност от 800 MW, равняваща се на около 10% от настоящото пиково потребление на електроенергия в Катар“, заяви министърът на енергетиката и бивш изпълнителен директор на Катарската петролна компания - Саад Шерид Ал-Kaaби.

Kahramaa предварително квалифицира 16 кандидата за слънчевия търг през октомври 2018 г. През август бе обявен кратък списък, включващ печелившия консорциум и конкурентната съвместна оферта на китайския предприемач Jinko Power и южнокорейската електрическа компания Korea Electric Power Corp.