Нова прозрачна соларна клетка за прозорци

Нова прозрачна соларна клетка за прозорци

31.12.2019

Изследователи от Националния институт за наука и технологии на Улсан в Южна Корея (UNIST) са създали прозрачна слънчева клетка от силиций чрез пробиване на микро-дупки в клетъчната повърхност с диаметър около 100 μm. Силициевият субстрат е с неутрален цвят и дебелина около 200- um, което  осигурява прозрачност на клетката.

Новата клетка е описана в изследването „Неутрално оцветен прозрачен кристален силицияв фотоволтаик“, публикувано в сп.Joule.

Малките микро-дупки са проектирани така, че да позволяват предаването на цялата падаща видима светлина през субстрата, което го прави безцветен. „Разстоянието на отворите в прозрачния c-Si субстрат се поддържа с помощта на микрометрова скала, което позволява разстоянието да бъде много по-малко от 1,75 мм, така че шарката на дупките да е невидима дори на разстояние 30 см“, обясниха учените по повод разработката.

Изследователският екип твърди, че е разработил най-ефективната прозрачна слънчева клетка от този вид досега, с ефективност на преобразуване до 12.2%. Това се сравнява с традиционните прозрачни слънчеви клетки, поглъщащи UV или NIR, които обикновено имат ефективност, достигаща 2%.

Следващата стъпка на разработчиците, е да увеличат мащаба на слънчевата клетка до 25 cm2 и да повишат ефективността до 15%. За да може технологията да се приложи за изработка на прозорци трябва също така да се осигури нейната механичната стабилност и здравина, сподели авторът на изследването Kwanyong Seo.