Веригата "Метро" ще произвежда слънчева енергия за своите хипермаркети

Веригата "Метро" ще произвежда слънчева енергия за своите хипермаркети

23.12.2019

Търговската верига "Метро България" започва проект за "зелени" магазини в страната чрез използване на покривни фотоволтаични системи, които да произвеждат електроенергия за собствени нужди. Първият подобен обект е хипермаркетът на веригата в Благоевград. Там вече е инсталирана система, изградена от "Соларпро холдинг". Инсталацията се състои от над 1360 панела  с обща мощност от 423 kWp. Тя ще осигури производството на значителен дял от електроенергията, необходима за хипермаркета, като по този начин ще замества покупката на ток от мрежата в периода на пиковото потребление, когато цената му на свободния пазар е най-висока. Инсталацията разполага със система за енергиен мениджмънт, позволяваща наблюдение и контрол в реално време на производството и потреблението. Тя ще пести близо 403 тона вредни емисии на година.

Предстои подобни системи да бъдат изградени и в обектите на веригата в Плевен и Велико Търново. Промените в законодателството през последната година и повишаването на цените на електроенергията на свободния пазар направиха подобни инвестиции във ВЕИ за собствени нужди много по-икономически изгодни.

Изграждането на фотоволтаични системи във веригата "Метро България" е част от глобалната климатична стратегия на компанията, стана ясно по време на официалното откриване. Магазините на компанията използват системи за улавяне на остатъчна топлина, отделена от хладилните инсталации, която впоследствие се ползва за отопление на помещения и вода за битови нужди, а чрез енергоспестяващи витрини разходът на електричество е намален с до 30%.

Компанията е заменила и фреоните с въглероден диоксид като хладилен агент, а в партньорство с най-голямата мрежа от зарядни станции в страната - ElDrive, изгражда на паркингите си зарядни станции за електромобили. В момента има 18 такива точки, обявиха от компанията.

По материал на „Капитал“; Снимка: „Капитал“