Сеул поставя соларни панели на всички обществени сгради и 1 милион домове

Сеул поставя соларни панели на всички обществени сгради и 1 милион домове

18.11.2019

Обществените сгради и 1 милион домове в Сеул, столицата на Южна Корея, ще имат слънчеви панели до 2022 г. Южна Корея е четвъртият по големина вносител на въглища в света. Подложена на засилен обществен натиск, тя полага особени усилия за преминаване към зелена енергия, поставяйки си амбициозната цел да добива 35% от електроенергията си от ВЕИ до 2040 г.

Южна Корея е четвъртата по големина икономика в Азия и засега разчита на ядрена, газова и въглищна енергия. Първоначално правителството в Сеул планираше да преустрои 20 от 60-те си въглищни централи и когато навършат 30 години да им монтира съоръжения срещу замърсяване, но загърби тази идея, тъй като се оказа нерентабилна. Вместо това си постави цел да се отърве от въглищата и да се сдобие с местни, екологични мощности.

През ноември 2017 г. правителството обяви плана „Сеул – соларен град“. Той вече е в действие и според него всяка обществена сграда в Сеул ще бъде снабдена със система за добив на слънчева енергия до 2022 г., а една четвърт от жилищните сгради в града ще получат слънчеви панели в опит да намалят допълнително емисиите на CO2 с повече от половин милион метрични тона. Съществува схема за отдаване под наем на слънчеви панели за жителите, която се радва на популярност.

Градският бейзболен стадион вече е покрит със слънчеви панели. Площад Гуанхуамун ще се превърне в слънчева улица през януари 2020 г. включващ слънчеви панели върху осветителните стълбове, навесите на пейките и дори кошчетата за боклук. Градът се надява, че неговата соларна инициатива дори ще привлече туристи.

Сеул ще бъде домакин на международна конференция за слънчева енергия през юни 2020 г. и е член на групата C40 Cities.