Toyota продължава слънчевата революция в електромобилите

Toyota продължава слънчевата революция в електромобилите

31.07.2019

Автомобилният гигант Toyota обяви, че официалното тестване на нейния нов соларен автомобил Prius PHV започва в края на юли 2019 година. Изпитанията на колата ще се проведат около Токио и ще имат за цел да установят пробега на автомобила и ефективността от работата на  вградените в повърхността му високоефективни фотоволтаични клетки. Моделът е съвместна разработка на Toyota и производителя на електронни продукти и соларни клетки Sharp Corporation съвместно с NEDO, японската правителствена агенция, фокусирана върху насърчаване на изследванията на екологичните и енергийните технологии.

Капакът, покривът и багажника на демонстрационната кола  са покрити с тънък РV филм с високо ниво на ефективност на преобразуването от над 34%. Те са обединени в общ соларен модул, който разработчиците се надяват да осигури до 1 kW мощност. За сравнение соларната система на стандартния Prius PHV, един от най-продаваните хибриди в света, има мощност само 160 W, осигуряващи само 8 км пробег.

Едно от основните предимства на новия модел е, че той е в състояние да зарежда батериите си както в покой, така и докато се движи. Това се очаква да доведе до значително увеличение на пробега на батерии и да снижи разхода на гориво.

Освен очевидните екологични предимства от използването на слънчева енергия в автомобилите, с този нов модел Toyota показва, че не само луксозните автомобили могат да включват високоефективни фотоволтаични системи.