PV система прави едновременно чиста вода и електричество

PV система прави едновременно чиста вода и електричество

16.07.2019

Учените от Университета за наука и технологии “Крал Абдула” (KAUST) в Саудитска Арабия демонстрираха система, базирана на стандартните слънчеви панели, която едновременно произвежда електричество и чиста питейна вода от морската или от замърсена.

Въпреки че ефективността на слънчевите панели се повишава непрекъснато, все още е факт, че по-голяма част от слънчевите лъчи се превръщат в топлина, а не в електричество. Тази топлина не се използва и може да навреди както на работата, така и на продължителността на живот на соларните клетки.

В статия, публикувана в “Nature Communications”, учените от (KAUST) твърдят, че са демонстрирали система, която използва генерираната топлина за пречистване на вода, без това да засяга производството на електроенергия.

Статията описва устройство, включващо стандартни слънчеви клетки Sharp, на които в задната част е прикрепено многостепенно устройство за мембранна дестилация, което рециклира водата използвайки слънчевата топлина. Страните на устройството са запечатани с полиуретанова пяна с ниска топлопроводимост за да се намалят топлинните загуби.

Изследователите съобщиха, че по време на слънцегреене устройството може непрекъснато да произвежда чиста вода, която отговаря на стандартите на Световната здравна организация. Производителността е минимум по 1,64 кг вода на час на квадратен метър като през това време фотоволтаичните панели продължават да генерират електроенергия с 11% ефективност.

Анализът на KAUST сочи, че ако всичките близо 1 TW слънчеви инсталации, които се очаква да влязат в експлоатация до 2025 г. се оборудват с подобни дестилационни устройства, теоретично ще могат да се произвеждат по четири милиарда кубически метра питейна вода годишно – достатъчна, за да посрещне 10% от потреблението на питейна вода в света (по данни за 2017 г. ). Допълнителна полза от внедряването на такива устройства ще бъде икономията на земя и намаляването на разходите за балансиране.