OMV и Verbund започват да строят най-големия соларен парк в Австрия

OMV и Verbund започват да строят най-големия соларен парк в Австрия

11.07.2019

Австрийската слънчевата екосистема ще се сдобие с още един мащабен проект на стойност 23 милиарда евро, спонсориран от петролния и газов конгломерат OMV и най-големия доставчик на електроенергия Verbund. Те сключиха сделка за изграждане на инсталация от 16 MW в провинция Weinviertel, намираща се североизточно от столицата Виена и известна  с производството на вино.

Паркът ще бъде разположен на 200 000 квадратни метра земя, собственост на OMV и ще се състои от 60 000 панела.

Инсталацията с капацитет 18 GWh годишно, ще започне да функционира през четвъртото тримесечие на 2019 г.. Тя ще покрива нуждите на 5 500 домакинства и ще намали емисиите на CO2 с 12 000 тона годишно.

В съвместна декларация OMV и Verbund обясниха, че този фотоволтаичен парк е част от нова сделка, предназначена да проучи най-вече схемите за производство и съхранение на енергия от възобновяеми източници, които да захранват дейностите на петролната група.

Двете компании си партнират откакто станаха съдружници на фирмата за електромобилност SMATRICS през 2017 г. и сега оценяват проекти в Австрия, Германия, Румъния, както и в Близкия Изток, Тихоокеанското крайбрежие на Азия и Русия.