Първият круизен кораб с батерии ще плава в Арктически води

Първият круизен кораб с батерии ще плава в Арктически води

05.07.2019

Първият в света круизен кораб, частично задвижван от батерии, ще излезе на своето първо пътуване, заяви в понеделник операторът на лайнера Hurtigruten. Хибридният круизен кораб „Роалд Амундсен“ може да вози 500 пътници и е проектиран да плава в ледено студените северни води. Той е кръстен на името на норвежкия изследовател,  достигнал пръв до Южния полюс през 1911 г. Корабът тръгва към Арктика от Тромсьо тази седмица и ще пътува по Северозападният морски път до Аляска, преди да се насочи на юг и да достигне Антарктида през октомври.

Инсталираните на кораба батерии осигуряват плаване изцяло в електрически режим за около 45 до 60 минути при идеални условия, каза изпълнителният директор на Hurtigruten - Даниел Скелдам. Компанията изчислява, че батериите ще намалят разхода на гориво и ще спестят около 20% от емисиите на въглероден диоксид, в сравнение с това корабът да работи само на газьол.

„Батериите са проектирани да съхраняват излишната енергия от двигателите и да я връщат обратно, когато корабът се нуждае от нея - това е начин за значително намаляване на емисиите, без да има налични станции за зареждане“, каза Скелдам.

Технологията на батериите за задвижване на кораби е в зародиш, дори и за по-къси трасета, тъй като много малко пристанища разполагат със станции за зареждане.

Hurtigruten очаква инфраструктурата по традиционните корабоплавателни маршрути да се подобри, тъй като в момента по цялото крайбрежието на Норвегия зарядна станция има само в Берген.

Друг важен момент е да бъдат разработени по-леки и по-мощни батерии, които да не заемат толкова голяма част от корабното пространство.

Вторият хибриден круизен кораб, който компанията е поръчала, ще бъде доставен по-късно тази година и ще има батерия с два пъти по-голям капацитет от Roald Amundsen.