Facebook изгражда масивен соларен парк в Тексас

Facebook изгражда масивен соларен парк в Тексас

12.06.2019

Facebook изгражда масивен соларен парк в Западен Тексас, който се смята за един от най-големите соларни проекти в страната и първата пряка инвестиция на медийния гигант в областта на възобновяемата енергия.

Компанията за възобновяеми енергийни източници Longroad Energy, базирана в Бостън, обяви, че ще си партнира с Facebook по проекта за 416 милиона долара, след като гиганта завърши строителството на центъра си за съхранение на данни близо до Албъкърки.

Проектът Prospero Solar, северно от Одеса, Тексас, ще има капацитет от 379 мегавата, достатъчни, за да захранват около 72 000 жилища на базата на средните за страната стойности. Очаква се да бъде завършен през следващата година и ще заема площ от около 7 квадратни километра - повече от пет пъти размера на Сентръл парк в Ню Йорк.   

Главният изпълнителен директор Марк Цукерберг обяви през април, че Facebook изгражда шест нови соларни проекта, които да захранват центрове за данни. В тях има десетки хиляди компютърни сървъри, които са свързани с външния свят чрез оптични кабели.

Центърът за данни в Ню Мексико е един от седемте такива за Facebook и включва шест сгради за съхранение на данни. Той е разположен в пустинна пустиня в края на Лос Лунас, който се намира по протежението на Рио Гранде точно до най-големия метрополис в Ню Мексико.

Всяка сграда на информационния център е с размер приблизително на четири футболни игрища и има няколко "зали за данни", огромни затъмнени стаи, където Facebook планира да съхранява десетки внушителни редици сървъри. Две от тях са в експлоатация, а строителството, започнало преди повече от две години, ще продължи до 2023 г., съобщиха от компанията.