Български проект за универсален електромобил ще търси финансиране през борсата

Български проект за универсален електромобил ще търси финансиране през борсата

10.06.2019

Българският предприемач, Росен Даскалов, собственик на компанията Sin Cars, представи прототип на първият български универсален електромобил. Той обяви,  че ще търси финансиране за производството му с първично предлагане на акции на Българската фондова борса през есента.

Даскалов показа два възможно варианта на електромобила, които са изградени на една и съща платформа. Идеята е шасито и батериите да се сглобяват в Русе, а финалното асемблиране да се прави в Германия, откъдето ще се купуват електромоторът, спирачната система, електрониката и други ключови компоненти. Електромобилът е кръстен "Ютилити" и идеята е да се ползва в центровете на големите градове. В зависимост от поръчката на клиента може да се променят размерите, мощността на електромотора, капацитетът на батериите и т.н. Дължината на електромобилите варира между 3 и 4 метра, като товароносимостта е между 500 и 1000 килограма. Батериите са с капацитет между 11 и 30 киловатчаса и осигуряват пробег между 150 и 300 километра.

Прототипите използват електрически двигател с мощност 15 киловата (малко над 20 конски сили), който за няколко секунди може да генерира пикова мощност от 50 киловата (67 коня).

 

Батерията е монтирана в пода и лесно може да се замени. Това би улеснило ползването на електрическото превозно средство в области, изискващи непрекъснат режим на работа.

По материали от в-к Дневник