Microsoft ще строи екологични центрове за данни в Швеция

Microsoft ще строи екологични центрове за данни в Швеция

07.06.2019

Microsoft обяви, че планира да построи в Швеция два нови центъра за данни, които ще са най-екологичните, строени до момента. Те ще се намират в градовете Галве и Сандвикен, на север от Стокхолм, ще бъдат захранвани със 100% възобновяема енергия и ще целят постигане на нулеви отпадъци за операциите си.

Енергията ще бъде доставяна от шведската компания Vattenfall, с която Microsoft си партнира  в проект, насочен към намаляване на емисиите от въглероден диоксид до нула.

Vattenfall съобщи, че ще работи с Microsoft за разработване на нова енергийна инфраструктура в региона, за да осигури стабилна мощност за съоръженията и заобикалящата ги среда. Новата инфраструктура ще спомогне не само за по-нататъшното намаляване на въглеродния отпечатък на центровете за данни, но ще бъде и в полза на хората, които живеят там.

Галве е град в централна Швеция с малко над 100 000 жители. По-малкият град Сандвикен се намира на 25 километра на запад от него. И двата града са на около два часа път с кола от Стокхолм. През декември миналата година Microsoft придоби 130 хектара земя в района за сумата от  269 милиона шведски крони (29,6 милиона долара).

Microsoft цели до края на тази годината да захранва своите центрове за данни с 60% възобновяема енергия и се надява до 2023 г. - да достигне 70%.

През 2017 г. Microsoft и Vattenfall сключиха десетгодишно споразумение за доставка на зелена енергия за захранването на холандските технологични гиганти. Съгласно това споразумение Microsoft закупи 100 процента от енергията, генерирана от вятърна централа, намираща се в непосредствена близост до центъра за данни в Агрипорт, на 50 километра от Амстердам.