Изградиха първата енергийно автономна автогара в Холандия

Изградиха първата енергийно автономна автогара в Холандия

31.05.2019

Базираната в Делфт архитектурна фирма CEPEZED завърши първата енергийно автономна автогара в южния град на Холандия - Тилбург, която е проектирана да генерира цялата енергия, от която се нуждае. Масивният й навес, покрит със слънчеви панели, едновременно осигурява сянка и дава на автобусната станция модерен външен вид. Автогарата в Тилбург е част от мащабен проект за съживяване на градския обществен транспорт. Тя предлага лесен достъп до съседната ЖП гара и паркинга за велосипеди в железопътната зона.

Новата автогара е проектирана така, че да даде приоритет на комфорта и безопасността на пътниците. С тази цел архитектите са монтирали върху конструкцията просторен навес, който не само напълно покрива автобусните платформи, но и част от самите автобуси и осигурява защита от дъжд на пътниците при качване и слизане. Автогарата е оборудвана с рампи за достъп за инвалидни колички и перила с брайлов текст. Като символ на интелигентното развитие, гарата е проектирана със съвременен и минималистичен дизайн с високоефективни компоненти.

Слънчевите панели с площ от 2691 квадратни метра покриващи навеса осигуряват енергийните нужди на автогарата като захранват всичко  – от осветителните тела и цифровите информационни табели до столовата за персонала и центъра за обществен транспорт. Някои от лампите със соларно захранване се задействат от енергоспестяващи сензори за движение, интегрирани в стоманения ръб на навеса.