Архипелаг от плаващи соларни острови в Нидерландия

Архипелаг от плаващи соларни острови в Нидерландия

26.05.2019

Пречиствателната станция за питейна вода, собственост на нидерландската водоснабдителна компания PWN - Waterleidingbedrijf Noord-Holland - ще приюти 15 плаващи соларни електроцентрали с общ капацитет от 25 MW.

Инсталациите се строят от Floating Solar B.V. в пречиствателната станция на PWN в Андийк, провинция Северна Холандия, която произвежда около 120 милиона литра питейна вода дневно.

За соларния архипелаг ще бъдат използвани 73 500 слънчеви панела, разпределени на 15 острова  - всеки с диаметър 140 м. Строителството на първите три инсталации вече е започнало и е планирано да приключи през ноември.

Проектът върви с малко закъснение, съобщиха от Floating Solar, тъй като съгласно холандските разпоредби, отнасящи се до птиците, по това време на годината само през три месеца е позволено да се извършват работи по подобни водни повърхности.

Соларните инсталации ще използват технология на компанията за проследяване, гарантираща, че панелите ще се въртят към слънцето през целия ден. Системата се основава на алгоритъм, който  може постепенно да регулира позицията на панела и с това да увеличи добива на системата с около 30%. „Специално проектираната плаваща конструкция е успешно тествана при най-тежките крайбрежни условия“, заявиха от компанията.

"Нашата цел е да станем енергийно неутрални", каза директорът на PWN Йоке Куперус. "Поради това искаме да генерираме 100% от енергийното си потребление устойчиво."