Вече 2 милиона са соларните инсталации в САЩ

Вече 2 милиона са соларните инсталации в САЩ

21.05.2019

В Съединените щати вече има повече от 2 милиона соларни инсталации. Това постижение стана факт само 3 години след като бе достигнат първия милион.

Соларните централи в САЩ вече произвеждат достатъчно електроенергия за захранване на повече от 12 милиона домакинства, показват данни на Американската асоциация на соларната енергийна индустрия (SEIA) в съвместно изявление с енергийна изследователска компания Wood Mackenzie.

До 2023 г. в Съединените щати ще бъде инсталирана по една соларна система на минута и се очаква броят им да се удвои до 4 милиона през 2023 г., съобщава още Wood Mackenzie.

Истински бум на соларната енергия в САЩ се наблюдава през последното десетилетие, благодарение на бързия спад на цените на технологиите, щатските политики, които изискват от фирмите за  комуналните услуги да използват значителна част енергия от ВЕИ и федералния данъчен кредит от 30 % за соларна система. Днес соларната индустрия в САЩ се оценява на 17 млрд. долара, посочват още от SEIA.

Въпреки този растеж, слънчевата енергия все още има малък дял в енергийния микс на САЩ в сравнение с изкопаемите горива. Тази година соларните, вятърни и други ВЕИ, с изключение на водноелектрическите централи, се очаква да осигурят 11% от производството на електроенергия в САЩ, в сравнение с 37% за природения газ и 24% за въглищата, според Администрацията за енергийна информация на САЩ.

43% от втория милион инсталации са в Калифорния, както и повече от половината от първия милион. Други щати, в които слънчевата енергия се разраства бързо през последните три години, са Тексас, Юта, Флорида, Роуд Айлънд и Мериленд.