Tesla намалява цените на слънчевите си панели с 16%

Tesla намалява цените на слънчевите си панели с 16%

08.05.2019

Американският производител на електромобили Tesla обяви, че започва да продава соларни панели и свързаното с тях оборудване с над 16% под средната цена за страната, съобщи New York Times.

Tesla цели да намали цените, като стандартизира слънчевите системи и изисква клиентите да поръчват артикулите онлайн.

След като обяви спад от 36% в цените на соларните инсталации през първото тримесечие, компанията съобщи миналата седмица без да уточнява детайли, че въвежда нова цена за соларното оборудване и стратегия за продажба. 

През 2016 г. Tesla купи SolarCity за 2,6 млрд. долара като част от плана си да предлага на потребителите соларни панели и домашни системи за съхранение на електроенергия.

Компанията искаше да продава слънчеви панели, които да съответстват на луксозната автомобилна марка, в магазините си за продажби на дребно и онлайн. Този ход беше рязък обрат спрямо популисткото виждане на SolarCity да направи слънчевите панели за покриви достъпни за всеки, което доведе до изоставане в продажбите след придобиването. Миналата година компанията намали цените на слънчевите системи за жилища. В същото време слънчевите керемиди, които компанията представи в края на 2016 година, тепърва предстои да бъдат произведени в значими количества.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви, че соларният покрив, който генерира слънчева енергия без необходимост от традиционни покривни панели, е крайъгълен камък от стратегията му да продава „живот без изкопаеми горива“ с марката Tesla.