МВФ: Въглеродният данък - най-добрият начин за справяне с вредните емисии

МВФ: Въглеродният данък - най-добрият начин за справяне с вредните емисии

13.05.2019

Според доклад, публикуван от Международния валутен фонд, при 70 долара за тон въглероден диоксид, въглеродният данък ще бъде най-ефективното средство за намаляване на емисиите на парникови газове.

За момента въглеродните данъци остават непопулярни, особено във Франция, която планира да ги увеличи от 44,60 евро на тон на 55 евро на тон.

Парижкото споразумение, прието през 2015 г. от повече от 200 страни, има за цел да ограничи глобалното затопляне с 2ᵒС.

"Това ще изисква намаляване на емисиите с около една трета до 2030 г. и глобална цена за въглеродните емисии от около 70 долара за тон", заявиха управляващият директор на МВФ Кристин Лагард и Витор Гаспар, директор по фискалните въпроси.

"Налице е нарастващ консенсус, че облагането с данък на въглеродните емисии ... е единственият най-ефективен инструмент за смекчаване на последиците", казаха още те.

Според МВФ това ще доведе до намаляване на потреблението на енергия, ще стимулира използването на по-чиста енергия и ще мобилизира частното финансиране. Така ще бъдат осигурени и приходи, които страните ще могат да използват за устойчив растеж.

В доклада МВФ заяви, че в Китай, който е най-големият световен източник, както и в Индия или Южна Африка - страни, които разчитат предимно на въглища, въглеродният данък от само 35 долара на тон би намалил емисиите с 30%. Но в девет страни, които използват малко въглища като Кот д'Ивоар, Коста Рика или Франция, резултатът ще бъде само 10% намаление.