Откриха най-големия соларен паркинг във Франция

Откриха най-големия соларен паркинг във Франция

30.04.2019

Френската компания Neoen, специализираната в разработката на системи за възобновяема енергия, е изградила соларна инсталация с капацитет 16,3 MW на паркинг в град Корбас.

Соларните панели разположени върху площ от 12,5 хектара покриват 4600 паркоместа. Това е най-големия соларен паркинг във Франция до сега и още едно доказателство, че френската държава подкрепя и насърчава монтажа на слънчеви инсталации като част от градския пейзаж.

"Соларните паркове нарастват както по популярност, така и по мащаб. Те се приемат особено добре от логистични центрове и оператори на паркинги, които чрез тях се радват на екологичен имидж, собствено производство на електроенергия и допълнителен източник на приходи,“ коментира Жулиет Мутарлие, мениджър проекти в Neoen.

Стойността на проекта е 19,1 млн. евро, а реализацията му е отнела едва 5 месеца. Инсталацията ще продава на мрежата 19,5 GWh годишно на цена от 0,102 евро/kWh, определена от френското правителство..

Управляващият директор на Neoen, Хавиер Барбаро, заяви, че разходите за построяването на този „соларен навес“ са с около 50% по-високи от разходите, които биха се направили ако панелите бъдат директно монтирани на земята. За сметка на това обаче, отпада необходимостта да се сменя предназначението на земята, което е изключително чувствителна тема във Франция. Нарастването на употребата на електрически автомобили ще даде още едно ключово предимство на соларните паркинги – зарядните станции, с които разполагат, ще се захранват с електроенергия, произведена на място.