Учени намeриха начин да произвеждат възобновяема енергия от снега

Учени намeриха начин да произвеждат възобновяема енергия от снега

21.04.2019

Когато вали сняг, соларните панели имат проблеми с производството на енергия. Очакванията зимата сериозно да се увеличи поради климатичните изменения на Земята поставят въпроса за генерирането на енергия от възобновяеми източници през студения и снежен сезон. За щастие учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис  измислиха как да произведат енергия от снега.

Изследователите наричат ​​своето устройство снежен трибоелектричен наногенератор (snow TENG). Той генерира енергия чрез статично електричество. Професор Ричард Канер - водещ учен по проекта, обяснява, че статичното електричество се получава, когато материал, който отдава електрони, влиза в контакт с материал, който ги улавя. Снегът естествено носи положителен заряд и отдава свободни електрони, което го прави идеалният материал за генериране на енергия.

От екипа по проекта уточниха, че "snow TENG" е направен от силикон, който има отрицателен заряд и активно улавя положителните електрони. След като материалът улови положителните електрони, устройството събира зарядите и ги превръща в електричество.

"Устройството може да работи и в отдалечени райони, защото само си осигурява мощност и не се нуждае от батерии", споделя професор Канер.

"Snow TENG" може не само да произвежда възобновяема енергия, но и да изчислява средните стойности на снеговалежа и да покаже скоростта и посоката на вятъра. Канер и неговият екип се надяват да интегрират своето устройство в съществуващите слънчеви панели, което ще даде възможност на собствениците на жилища да произвеждат енергия през цялата година, а не само в по-топлите сезони.

Засега не е ясно кога Канер и неговият екип планират да направят своето устройство достъпно за широката публика. Учените са направили прототипа с помощта на 3D принтер, електрод и вид силикон, което го прави едно от най-евтините устройства за производство на възобновяема енергия на пазара.