АBB зарежда първия в света 12-метров изцяло електрически автобус

АBB зарежда първия в света 12-метров изцяло електрически автобус

04.03.2019

Първият в света 12-метров 40-местен автобус, захранван изцяло с електрическа енергия, бе представен в Технологичния Университет Nanyang (NTU) в Сингапур. Световният лидер в областта на инфраструктурата за електрически превозни средства ABB предостави две зарядни устройства за тежкотоварни автомобили и с това помогна тази визия да стане реалност.

Проектът е част от продължаващо сътрудничество между NTU, Службата за сухопътен транспорт (LTA) и Volvo Buses, за разработване на автономни автобусни технологии. Тази фаза от проекта, която включва изпитания на автобуси със самостоятелно управление, демонстрира възможността да се предоставят автобусни услуги с фиксиран маршрут и график, подобни на услугите на съществуващия обществен транспорт в Сингапур. Като ключов партньор в проекта ABB подпомага Сингапур да направи още една важна крачка към устойчивата мобилност.

Системата за бързо зареждане HVC 300P на ABB захранва с 300 kW постоянен ток и ще зарежда батерията за от три до шест минути. Тя е базирана на отворения интерфейс за зареждане на електрически автобуси OppCharge, който сега се използва в Сингапур и в цeлия Азиатско-Тихоокеански регион. Пантограф, монтиран в крайната точка – депо или автобусна спирка, част от инфраструктурата за зареждане, осигурява зареждането на автобусите, без това да влияе на нормалната работа по маршрута.

Един от автономните електрически автобуси ще бъде използван в Центъра за върхови постижения за изпитване и изследване на автономни превозни средства (CETRAN) – новия тестов център на NTU - където изследователите ще тестват новите функции и ще проучат как автобусът взаимодейства с останалите участници на пътя. Вторият автобус ще бъде използван за тестове в автобусно депо, в партньорство със SMRT.