Китай обяви намерението си да построи слънчева ферма в орбита

Китай обяви намерението си да построи слънчева ферма в орбита

10.03.2019

Китай има намерение да построи соларна електроцентрала, която ще обикаля в орбита на 36 000 км от повърхността на Земята и така ще използва още по-пълноценно безграничната енергия на Слънцето.

По данни на китайското издание Science and Technology Daily в град Чунцин вече е започнало изграждането на експериментална космическа електроцентрала. Ако проектът се увенчае с успех, Китай ще стане първата нация, която получава слънчева енергия директно от Космоса.

Учените смятат, че получаването на енергия от Слънцето директно в Космоса ще бъде по-ефективно. Недостатъците и на най-усъвършенстваните слънчевите панели на Земята е, че събират енергия само през деня и капацитетът им се влияе от промените във времето и сезоните. Планираната китайска електроцентрала няма да има такива проблеми. Според Китайската академия за космически технологии, съоръжението ще може да доставя енергия 99% от времето, с 6 пъти по-голям интензитет от подобна инсталация на Земята.

Проектът предвижда преобразуването на слънчевата енергия в електричество в пространството, която ще бъде насочвана към Земята с помощта на лазер или микровълни. Наземен приемник ще получава енергията и ще захранва мрежата.

Китай се надява да пусне първите малки електроцентрали в стратосферата не по-късно от 2025 г.  По-голяма станция с капацитет няколко мегавата ще бъде разработена до 2030, а до 2050 такава с капацитет няколко гигавата.

Япония също разкри планове за изграждане на слънчева електроцентрала в Космоса.