Саудитска Арабия обявяви търг за строеж на 1.5 GW слънчеви мощности

Саудитска Арабия обявяви търг за строеж на 1.5 GW слънчеви мощности

03.02.2019

Службата за развитие на проекти за възобновяема енергия в Саудитска Арабия (REPDO) обяви покана за разработване и изграждане на седем нови независими фотоволтаични парка с общ капацитет от 1.515 GW.

Новите централи ще бъдат с мощност от 20-600 MW и ще са разположени на различни  места в страната. Три от тях - проектът Al Faisaliah -600 MW и Rabigh и Jeddah - всеки от по 300 MW,  ще бъдат построени в близост до Джеда. Два от проектите ще бъдат в провинция Ал Мадина - 50 мегаватовия парк Madina и 20 мегаватовия - Mahd Al Dahab. Последните два предвидени обекта са Rafha Solar - 45 MW в северната гранична провинция, близо до град Рафха и  Qurayyat с капацитет 200 MW в провинция Al Jawf, близо до Курайат.

Крайният срок, в който разработчиците трябва да заявят намерението си за участие в процедурата по възлагане на поръчки, е 14 февруари.

Търгът е част от втория кръг на Саудитската национална програма за възобновяема енергия (NREP), по която през тази година се очаква да се присъединят към мрежата 2.2 GW слънчеви мощности. През януари REPDO обяви нови национални цели за възобновяема енергия, за постигането на които саудитското правителство възнамерява да използва 40 GW слънчева енергия като част от общата си амбиция за 58,7 GW  възобновяеми енергийни източници до 2030 г.

В първия кръг на NREP, REPDO възложи поръчки за около 700 MW възобновяема енергия. 300 MW от общия предвиден капацитет е слънчева енергия по проекта Sakaka.