Дания ще построи 9 острова на юг от Копенхаген, произвеждащи възобновяема енергия

Дания ще построи 9 острова на юг от Копенхаген, произвеждащи възобновяема енергия

08.02.2019

В опит да осигури повече енергия от възобновяеми източници и устойчивост на град Копенхаген, датското правителство обяви плановете си да построи девет нови изкуствени острова. Това е част най-големият и най-амбициозният проект за рекултивация в Скандинавия. Предвиден да започне строителството през 2022 г., проектът, наречен Holmene (островчетата), ще се състои от 3 милиона квадратни метра земя и ще се намира само на 10 километра южно от Копенхаген. Проектът е на базираната в Копенхаген архитектурна фирма URBAN POWER.

Освен, че произвеждат енергия без изкопаеми горива, деветте изкуствени острова на Holmene също ще служат като технологичен център, преграда за наводнения, дестинация за спорт и отдих. Няколко островчета и рифове също ще бъдат недостъпни, за да създадат „недокосната природа“ като част от план за подобряване на биоразнообразието на района. Островите ще бъдат построени от 26 милиона кубически метра излишък от земя, получена при строежа на  метрото в региона и от други строителни проекти.

Ключът към визията ще бъде фокусът върху зелените технологии. Биологичните отпадъци и отпадъчните води от 1,5 милиона граждани на региона ще бъдат преработени в нова централа за отпадъци и ще се превърнат в чиста вода и биогаз. Заедно с вятърните турбини и други устойчиви технологии, се очаква заводът да произвежда над 300 000 MWh възобновяема енергия, което се оценява като еквивалент на консумацията на енергия от една четвърт от населението на град Копенхаген.

Разходите за строежа на Holmene са оценени на 425 милиона евро като се очаква да бъдат създадени 380 нови предприятия и 12 000 работни места. Проектът е разработен в сътрудничество с консултантската фирма COWI заедно с DHI-групата, MOE, Aglaja и Rambøll. Оценката на въздействието върху околната среда започва през 2019 г., а проектът ще бъде завършен през 2040 г.