Jinko е най-големият производител на PV модули за 2018 година, според PV Info Link

Jinko е най-големият производител на PV модули за 2018 година, според PV Info Link

25.01.2019

PV Info Link публикува класация на най-големите производители на PV модули за изминалата година, в която Jinko Solar отново има водеща позиция с повече от 11 GW продажби.

На второ място е JA Solar, следвани от Hanwha Q-Cells и Trina Solar. В първите десет се нареждат и: Longi, Canadian Solar, Risen Energy, GCL-Si, Suntech, Chint, /което включва Astronergy/ и Talesun.

Според базата данни на PV Info Link, общият обем на доставка на модули е намалял през третото тримесечие, след като в края на май китайското правителство съобщи, че ще забави инсталирането на нови фотоволтаичните мощности и ще намали субсидиите в сектора. Анализаторите твърдят, че въпреки това показателите за тримесечието на десетте най-големи производители са били над средното за индустрията.

По данни на PV Info Link, /които в някои случаи се различават от публикуваните данни на компаниите/, през 2018 г. „Голямата десетка“ е доставила 66 GW, с което е покрила над 70% от световното търсене, изчислено на 91,5 GW.

Анализаторите смятат, че китайските производителите могат да увеличат продажбите си въпреки решението на Пекин, благодарение на фокуса върху чуждестранните пазари и подобренията на продуктите. Главно през първата половина на изтеклата годината много от производителите модернизираха производството на клетки  и въведоха PERC технологията. Десетте водещи компании агресивно разшириха технологичните си възможности и до края на 2018 г. капацитетът им за производство на PERC клетки достигна 30 GW, а на  half-cell модули - 15 GW.

През 2019 година  PV Info Link прогнозира, че ще бъдат инсталирани 112 GW нови слънчеви мощности - увеличение от 20 GW спрямо миналата година. Пазарният дял на десетте най-големи фотоволтаични производителя ще остане около 70%. Монокристалните соларни модули ще представляват почти 60% от общите продажби, а продажбите на специални модули ще се увеличат, считат от PV Info Link.