Графство в Обединеното Кралство ще строи соларни централи върху депа за отпадъци

Графство в Обединеното Кралство ще строи соларни централи върху депа за отпадъци

24.01.2019

Съветът на графство Кеймбриджшър обмисля използването на депата за отпадъци в Woodston и Stanground, в Питърбъро, като места за събиране и съхранение на слънчева енергия с цел генериране на нови приходи. Земята и на двата обекта е собственост на съвета.

Лицензираната компания Bouygues E&S предложи изграждането на слънчева централа с капацитет 2,25 MW, включваща и система за съхранение на енергията от 10 MW в депото Stanground. В Woodston те предлагат да изградят само система за съхранение с капацитет  3 MW. И двете централи ще предоставят енергия на националната мрежа.

Базирайки се  на проектната документация, Съветът изчисли, че Stanground ще донесе приходи от 1,4 милиона лири през първата си година, а Woodston още 380 000 лири, което е малко съмнително. 

В проектът се цитира неотдавнашното предложение на Националната мрежа и енергийния регулатор Office of Gas and Electricity Markets, да се направят по-прозрачни и достъпни търговете за мрежови услуги и механизми за балансиране.

Прогнозата на съвета е, че периода на възвращаемост за Woodston ще бъдет 9,4 години, а  за Stanground - 8,9 години. Комбинираната нетна печалба за 25-годишен период е изчислена на 45,9 милиона британски лири.

Понастоящем проектите са на етап предварително планиране. Екипът за енергийни инвестиции на Съвета има ангажимент да събере мнението  на местните жители и бизнеса и да информира създателите на проекта, за да ги подпомогне за по-нататъшното проучване и планиране.

Използването на рекултивирани сметища за строеж на слънчеви централи не е ново за Обединеното кралство. През октомври Съветът на окръг Западен Съсекс възложи изграждането на фотоволтаична централа с  капацитет 7.4 MW и система за съхранение на енергия с капацитет 4,4 MW върху едно от предишните си депа, целейки нови приходи.