Solar Frontier постигна нов рекорд за ефективност на CIS клетките

Solar Frontier постигна нов рекорд за ефективност на CIS клетките

23.01.2019

Японският производител на PV модули Solar Frontier постави нов рекорд за ефективност на тънкослойните медно индиеви  селенидни (CIS) слънчевите клетки - 23,35 %, което представлява подобрение от 0,4 % спрямо 22,9 %, постигнати от него в края на 2017 г. Резултатите са независимо потвърдени от Японския националния институт за модерни индустриални науки и технологии.

Според Solar Frontier този напредък е постигнат благодарение на инженерните подобрения и подобрената повърхностна обработка на абсорбера.

Резултатът е постигнат за клетка с размери само 1 cm², но Solar Frontier обяви, че ще използва тази технология “за постигане на по-ниски разходи чрез увеличаване на производствения капацитет на своите тънкослойни CIS модули. ”

След спада на соларните инвестиции в Япония и ожесточената конкуренция на международните пазари Solar Frontier отчете 73 млн. щ. долара  оперативна загуба през 2017 г. Сега се очаква компанията да се съсредоточи главно върху жилищния сегмент, който се очаква да нарасне значително след представянето в Япония на политика 2020 за сгради с нулево потребление на енергия.  

Технологиите за тънък слой  CIS / CIGS се радват на значителен растеж, тъй като няколко големи нови фабрики, предимно в Китай, ще започнат да предлагат панели онлайн. Една от причините за това е, че панелите, произведени  с тази  технология, имат потенциал да бъдат интегрирани при изграждане на жилищни сгради, тъй като съдържат по-малко количество от токсичния кадмий и могат да бъдат и гъвкави. В същото време все повече пазари планират да въведат енергийни стандарти за новостроящите се структури.