Подписано е първото частно споразумение за доставка на слънчева енергия в Египет

Подписано е първото частно споразумение за доставка на слънчева енергия в Египет

21.01.2019

Египетската фотоволтаична компания SolarizEgypt обяви, че е сключила първото в страната частно споразумение за закупуване на слънчева енергия с дългосрочен договор (PPA) за проект, който ще бъде изграден в провинция Суец. SolarizEgypt заяви, че 25-годишното споразумение е възложено от Арабската компания за цимент (ACC) - третият най-голям производител на цимент в Египет - в Айн Сохна-Суец. Договорът се отнася до 6 MW слънчева електроцентрала, която се очаква да генерира около 14 GWh годишно и да посрещне до 4% от нуждите на ACC.

Предвижда се проектът да влезе в  експлоатация до края на април.

"Този проект се осъществява чрез уникален бизнес модел, в който SolarizEgypt действа като независим производител на електроенергия и продава електричество директно на ACC, като цената е по-малка от тази на мрежата“, се казва в изявление.

Соларният проект за 5,5 милиона долара ще бъде подкрепен от QNB AlAhli, една от най-големите търговски банки в Египет, по програмата за зелена икономика на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Двамата кредитори подкрепят с кредити частни подизпълнители, които имат проекти за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, тъй като те са от особено значение в контекста на високата енергийна интензивност на египетската икономика.