През 2018 ВЕИ изпревариха въглищата като главен източник на енергия в Германия

През 2018 ВЕИ изпревариха въглищата като главен източник на енергия в Германия

04.01.2019

За пръв път през 2018 г. производството на електроенергия от ВЕИ в Германия изпревари това от въглища, сочи проучване, цитирано от "Ройтерс". През изминалата година "зелените" източници са осигурявали малко над 40 процента от производството на електроенергия.

Най-голямата европейска икономика си е поставила за цел до 2030 година да произвежда 65 % от енергията си от възобновяеми източници. Този преход ще е скъп, тъй като страната смята да се откаже от ядрената енергия до 2022 година и планира постепенно дългосрочно спиране на производството на електроенергия от въглища.

Изследването на организацията за приложни науки "Фраунхофер" сочи, че производството на електроенергия от биомаса, слънце, вятър и вода се е увеличило с 4.3 % през миналата година до 219 TWh. Общо в Германия са произведени 542 TWh електроенергия както от "зелени" източници, така и от изкопаеми горива, като на въглищата се падат 38 %.

Производството на слънчева енергия е достигнало до 45.7 TWh поради дългото горещо лято, според данните на „Фраунхофер“. Произведената вятърна енергия е била 111 TWh както от офшорни съоръжения, така и от съоръжения на сушата, като представлява 20.4 % от общото производство на енергия в Германия. Вятърът е най-големият източник на енергия след местните кафяви въглища, които осигуряват 24.1 % от производството. Топлоцентралите, работещи с вносни въглища, са произвели 75.7 TWh, или 13.9 % от общата енергия. Водните централи покриват 3.2 % от производството на енергия, като са произвели 17 TWh, поради слабите валежи и изключително горещото лято, което пресуши реките. Производството на енергия от биомаса покрива 8.3 %. Газовите електроцентрали са произвели 7.3 %, а ядрените централи - 13.3 %. Останалата част от производството на енергия е чрез изгаряне на отпадъци и петрол.

Снимка: Интернет