Ново звено на VW ще разработва интелигентни решения за зареждане на EV

Ново звено на VW ще разработва интелигентни решения за зареждане на EV

10.01.2019

Германският автомобилен гигант Volkswagen (ETR: VOW), или VW, обяви миналата седмица създаването на ново звено - Elli Group GmbH, което ще предлага решения за зареждане на електрически превозни средства (EV) и възможности за захранване със зелена енергия. Новата компания, базирана в Берлин, ще подкрепи амбицията на Volkswagen Group да стане лидер в устойчивата мобилност.

Elli, която означава "електрически живот", ще разработва продукти и услуги, свързани не само с енергията и зареждането на марките на групата, но и с предлагането на възобновяема енергия за клиенти извън нея. Предлагането на зелена енергия ще бъде насочено към частни домакинства с и без електромобили, като подробности за първите пилотни модели ще бъдат обявени в близко бъдеще.

Фолксваген подчерта, че използваната енергията ще бъде 100% без въглеродна, идваща от водноелектрически централи и други възобновяеми енергийни източници. Нейният произход ще бъде сертифициран от TUV 4.

Портфолиото на Elli ще включва и варианти на Wallbox за традиционно зареждане у дома. Друга предлагана опция ще е двупосочно зареждане и свързване към система за енергиен мениджмънт, така че автомобилните батерии да могат да съхраняват например енергията от слънчевите панели на покрива.

Чрез Elli, VW ще предложи устройства за зареждане на фирмени паркинги и ще разшири  възможностите в публичните пространства, предлагайки плащане чрез карти за таксуване с индивидуални тарифи. С това VW се надяват повече от техните клиенти да преминат към е-мобилността.