Автономният соларен самолет „Одисей“ готов за първи полет

Автономният соларен самолет „Одисей“ готов за първи полет

19.11.2018

Повече от десетилетие Aurora Flight Sciences разработва „Одисей” – автономен самолет, захранван изцяло от слънцето, способен да остане във въздуха месеци наред. Най-накрая “Одисей” е готов за своя първи полет насрочен за 2019 г. Това е един от многобройните HAPS - “псевдо-сателити с висока надморска височина” (ПСВНВ), които се разработват в момента.

За да се намали теглото му до минимум, самолетът се състои основно от ферми от въглеродни влакна, покрити със светъл UV-устойчив филм, наречен Tedlar. Електричеството, генерирано от слънчевите клетки, прикрепени към горната повърхност на корпуса и крилата, задвижва двигателите на самолета и се съхранява в бордови батерии за нощно летене.

ПСВНВ са нещо средно между конвенционалните безпилотни летателни апарати и традиционните сателити. На теория тези напълно автономни самолети трябва да могат да летят неопределено дълго задвижвани от слънчева енергия при надморска височина от около 20 километра – над облаци, въздушни течения и ветрове, над самолетни трасета.

“Одисей” и други ПСВНВ могат да бъдат използвани за различни задачи – от дългосрочно наблюдение на времето и климата до събиране на данни за разузнавателни и военни цели. Интересна алтернатива, предложена неотдавна, е употребата им за подобряване на интернет връзките в зони по света, които понастоящем са извън обхвата на глобалната мрежа.