Хибридно устройство на покрива едновременно събира слънчева енергия и охлажда пасивно

Хибридно устройство на покрива едновременно събира слънчева енергия и охлажда пасивно

15.11.2018

През последните няколко години екип от Станфордския университет, ръководен от професор Шанхуй Фен, работи върху система за пасивно охлаждане, която черпи топлинна енергия от сградата и я излъчва към космоса чрез процес, наречен радиационно охлаждане – без изобщо да се изисква външен източник на енергия. Сега изследователите са съчетали тази технология със слънчев фотоволтаичен панел. В резултат се получава устройство, което монтирано върху покрива може едновременно да генерира електричество и пасивно да охлажда сградата.

Климатиците са едни от най-големите консуматори на енергия, а с глобалното повишаване на температурите проблемът с използването им нараства. Когато за първи път бе представена през 2013 г., радиационната охладителна система, разработена от Фен и сътрудниците му, предполагаше панелите за пасивно охлаждане да се полагат на покрива, където евентуално собствениците на сградата да монтират и слънчеви панели. Сега, обаче, екипът е намерил по-добро решение: двуфункционално устройство, при което използването на панели за пасивно  охлаждане няма да е за сметка на производството на електроенергия от соларни панели на покрива.

„Изградихме устройството, което един ден може да произвежда енергия и да пести енергия – на едно и също място и по едно и също време, като контролира две много различни свойства на светлината“, казва Фен.

След като демонстрира възможностите за охлаждане на системата, екипът сега работи за проектирането на слънчеви клетки, които не изискват метално фолио, така че едно устройство да може да охлажда сградата и да генерира електричество едновременно. „Смятаме, че можем да изградим практично устройство, което прави и двете неща“, казва Фен.

Изследванията на екипа са публикувани в списанието „Joule“.

Снимката: Л.А.Чичеро (Професор Шанхуй Фен и докторантът Вей Ли с прототипното устройство)