Започна работа Единната европейска платформа за разпределение на преносни способности

Започна работа Единната европейска платформа за разпределение на преносни способности

22.11.2018

28 оператори на преносни системи, между които и българският електроенергиен системен оператор (ЕСО), от 22 европейски държави учредиха Единната платформа за разпределение (ЕПР) , спазвайки срока, установен в Регламент (ЕС) 2016/1719 за установяване на насоки относно предварителното разпределяне на преносна способност, считано от 1-ви октомври 2018 г. ЕПР започна успешно своята работа  и провежда търгове за дългосрочно разпределение на преносни способности по всички участващи граници на ЕС.

Учредяването на Единната платформа за разпределение е важна стъпка към единния общоевропейски електроенергиен пазар. Тя ще способства координираното развитие на ликвидни и конкурентни дългосрочни пазари в европейски мащаб и ще даде възможност на пазарните участници да застраховат своите рискове (хеджиране), свързани с трансграничната търговия на електроенергия. Чрез Единната платформа за разпределение, операторите на преносни системи ще гарантират на всички пазарни участници равнопоставен достъп, на едно място и в съответствие с Хармонизираните правила за разпределение, до дългосрочни преносни способности на всички обхванати от тази платформа европейски граници.

За изпълнението на задачите и дейностите на Оператор на Единната платформа за разпределение, операторите на преносни системи назначиха Съвместната тръжна кантора (JAO, S.A). Това е компания, собственост на операторите на преносни системи, която извършва разпределение на преносни способности по над 69 граници между тръжни зони и ще проведе над 1 000 тръжни процедури през 2019 година за 289 регистрирани пазарни участници.

Източник: ЕСО ЕАД