Договори за 888 MW слънчева и вятърна енергия сключи австралийската компания Snowy Hydro

Договори за 888 MW слънчева и вятърна енергия сключи австралийската компания Snowy Hydro

02.11.2018

Австралийската компания Snowy Hydro Ltd, собственик на водноелектрическа централа Snowy Mountains с капацитет 4,1 GW, подписа договори за 888 MW слънчева и вятърна енергия. Това стана след последния кръг на обявения от нея през м. май конкурс за  производство на енергия от възобновяеми източници.

Компанията заяви в четвъртък, че по време на състезанието, е получила предложения за повече от 17 600 MW, което значително е превишило очакванията. Чрез тръжни процедури, Snowy Hydro Ltd, цели да разшири портфолиото си с 400  MW вятърна и още толкова слънчева енергия, за да отговори на нарастващото търсене.

Осемте спечелили проекта, от които 4 слънчеви и 4 вятърни централи, ще бъдат пуснати в експлоатация през следващите 2 години, осигурявайки 2.8 TWh годишно, достатъчни за нуждите на 500 000 домакинства. Мощностите ще са разположени в два щата – Нов Южен Уелс и Виктория.

Между победителите са Lightsource BP, спечелила 15 годишен договор за изкупуване на електроенергия (PPA) за 105 MWp и Macquarie Group (ASX:MQG).

Остатъка от произведената възобновяема енергия ще бъде използвана от Snowy Hydro Ltd за захранване на хидрогенераторите на помпената станция на водноелектрическата централата, която понастоящем черпи ток от мрежата. Новите договори за електроенергия от възобновяеми източници ще намалят цените в бъдеще, ще повишат конкурентоспособността на компанията и ща дадат ново лице на електроснабдяването. От компанията очакват, че от началото на 2020 цената на базовия товар ще бъде около 44,3 евро за MWh.