Hyundai и Kia  разработват соларни „тела“ за автомобили

Hyundai и Kia разработват соларни „тела“ за автомобили

05.11.2018

Hyundai Motors и Kia Motors съвместно разработват соларни покриви и тела за автомобилите си, които да им осигурят допълнителна енергия. Соларните системи ще бъдат интегрирани в определени модели на Hyundai предимно в електрически и хибридни автомобили. Новата технология ще може да се използва и за автомобили с ДВГ, за да подобри ефективността им.

Hyundai Motor Group съобщиха, че са разработени три различни варианта на системи за зареждане със слънчева енергия -  покривна система от силициеви клетки, полупрозрачен панорамен покрив, генериращ енергия от слънцето и лек „слънчев капак“, който ще може да се монтира върху автомобила.

В първата фаза на проекта се предвижда да бъдат монтирани силициеви модули на покривите на хибридните модели автомобили. В зависимост от интензитета на слънчевата радиация те биха могли да осигуряват 30-60% заряд на батерията за ден, твърди производителят.

Полупрозрачният панорамен покрив – втората разновидност, ще бъде прилаган на автомобили с двигатели с вътрешно горене. Соларният покрив ще зарежда акумулатора и ще захранва електроуредите в автомобила, което ще повиши горивната ефективност. Това, от своя страна,  ще помогне на автомобилите с ДВГ да отговорят на новите по-строги правила за опазване на околната среда, които в скоро време се очаква да бъдат въведени в много държави.

В пилотна фаза е разработката на лекия „слънчев капак“, В този сценарий слънчевите модули ще бъдат интегрирани в корпуса на автомобила – на покрива и капака. За да се постигне оптимална ефективност на зарядната система модулите ще са снабдени с проследяваща система (MPPT).

Производителите обявиха, че първото поколение соларни покриви ще бъде внедрено в някои модели Hyundai след 2019 г.

Toyota беше първата компания, която през февруари 2017 г. предложи соларен покрив като опция за хибридния си автомобил Prius. През април т.г., германския научноизследователски институт Fraunhofer ISE обяви, че изследва възможността за интегриране на соларни панели в превозни средства с търговска цел, с цел намаляване разхода на гориво например за охлаждане или замразяване на продуктите.