Световната банка гарантира инвестицията на Scatec за 415 MW в Южна Африка

Световната банка гарантира инвестицията на Scatec за 415 MW в Южна Африка

01.11.2018

Многостранната агенция за гарантиране на инвестициите (MIGA), част от Групата на Световната банка,  заяви, че ще даде гаранции покриващи 90 % от инвестициите на норвежката компания Scatec Solar ASA (OSL:SSO) в 6 фотоволтаични парка в Южна Африка.

Според сайта на MIGA гаранциите са на стойност 34,56 млн. щ.д. Те се издават за срок от 15 години и ще покрият трансферния риск и риска от нарушаване на договорите.  

Гаранциите покриват строителството, собствеността, експлоатацията и поддръжката на три от централите, пуснати в експлоатация през 2013 и 2014 г. – 75 MW Kalkbult, 75 MW Dreunberg and 40 MW Linde, както и трите нови проекта, които в момента се строят - 75 MW Sirius, 75 MW Dyason’s Klip 1 и 75 MW Dyason’s Klip 2.

Шестте централи са реализирани благодарение на Южноафриканската Независима програма за обществени поръчки за възобновяема енергия (REIPPP). Произведената от тях електроенергия ще се изкупува от Южноафрикаската държавна компания Eskom с 20 годишни договори (PPA).

Дял в тези мегапроекти имат Норвежкият държавен фонд - KLP Norfund, както и различни обединения, създадени за финансиране инициативи на местната общност. Между кредиторите са и големи Южноафрикански финансови институции като Standard Bank of South Africa, Sanlam Life Insurance и Банката за развитие на Южна Африка.