Водеща пекарна залага на зелен ток в 32 страни

Водеща пекарна залага на зелен ток в 32 страни

05.10.2018

Мексиканската пекарна Grupo Bimbo си е поставила за цел до 2025 г. да захранва всички свои дейности по света само с ток от възобновяеми енергийни източници.

Веригата вече е член на RE100 -- инициативата на The Climate Group и CDP, която насърчава фирмите да се ангажират да използват 100% ВЕИ ток. Това бе съобщено по време на седмицата посветена на климатичните промени в Ню Йорк.

Мексиканската компания отбелязва, че е първата компания в страната, както и в цяла Латинска Америка, присъединила се към RE100.

“Решението е част от ВЕИ стратегията на Grupo Bimbo, чието начало бе поставено през 2012 г. с откриването на вятърната електроцентрала Piedra Larga,” казва Хорхе Зарате, вицепрезидент глобални дейности.

Мексиканската компания е решена да използва чиста енергия в 32 държави чрез споразумения за покупко-продажба на електричество, ВЕИ сертификати, инвестиции в капацитет на място и директни покупки на зелен ток.

В Мексико Grupo Bimbo захранва 14-те си фабрики с ток от 228-мегаватовия ветропарк Piedra Largа. Отделно, компанията работи и по проект за покривни соларни системи и има програми за зелен ток в различни държави.

През април миналата година Grupo Bimbo обяви, че през 2019 г. ще достигне ВЕИ дял от 75% в общото си потребление на електричество.