Норвежката Statkraft купува проекти за 1.5 ГВт вятър в Ирландия, Обединеното кралство

Норвежката Statkraft купува проекти за 1.5 ГВт вятър в Ирландия, Обединеното кралство

04.10.2018

Норвежката държавна енергийна компания Statkraft е станала собственик на бизнеса за разработване на вятърни проекти на Element Power във Обединеното кралство и Ирландия.

Statkraft иска да развива дейностите си на пазарите за вятърна, соларна и водноелектрическа енергия. В географско отношение, пазарите, в които компанията ще расте, са Европа, Южна Америка и Индия.

Сделката с Element Power включва прехвърлянето на проекти с общ капацитет от 1,550 мегавата -- около 1,300 мегавата ветропаркове в Ирландия и още 250 мегавата във Великобритания. Чрез нея Statkraft ще увеличи капацитета си за разработване на проекти, строеж и управление на активи в Обединеното кралство и Ирландия.

Норвежкото дружество е купило Element Power Ireland Ltd и три компании за проекти в Обединеното кралство. Чрез тя Statkraft ще се сдобие с около 50 души допълнителен персонал.

Сключената сделка не включва Greenlink Interconnector Limited, компанията зад проект за връзка между Великобритания и Ирландия с капацитет от 500 мегавата.

Statkraft е собственик на 11 ветропарка в Обединеното кралство и Скандинавските страни с капацитет от 1,000 мегавата. Компанията си е поставила за цел да увеличи мощностите си на 6,000 мегавата до 2025 г.