Слаб ръст при ВЕИ инвестициите през 2018

Слаб ръст при ВЕИ инвестициите през 2018

08.10.2018

Тази година инвестициите в нови мощности от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) ще се увеличат само с 0.7% на годишна база, достигайки 228.3 милиарда щатски долара, изчисляват от Frost & Sullivan.

Растежът, за разлика от други години, е незначителен, поради ограничения на соларния пазар в Китай.

Анализаторът очаква в световен мащаб тази година да бъдат инсталирани 154.6 гигавата ВЕИ мощности, от които 90 гигавата соларни паркове и 53 гигавата вятърни електроцентрали. Ръст се очаква и при биомасата, геотермалните и малките водноелектрически мощности. При тях, обаче, растежът е органичен поради ресурсния фактор, по-високите рискове и високите първоначални разходи.

Повече от половината от очакваните инвестиции тази година ще бъдат в Азия, или 114.96 милиарда долара. От Frost & Sullivan прогнозират, че 96% от общата сума ще е за соларни и вятърни паркове, както и електроцентрали на биомаса. Тази година 58% от новоинсталираните ВЕИ мощности ще бъдат в Азия.

Инвестициите в Северна Америка ще се задържат около 33.17 милиарда долара, а в Латинска Америка, където се очаква 20.1% скок при новите мощности, те ще достигнат 17.7 милиарда долара.

"Навсякъде по света броят на страните, които намаляват държавните субсидии расте. Като алтернатива се налагат търговете и договорите за покупко-продажба на електроенергия в частния сектор,” казва Мария Бенинтенде, старши анализатор Енергетика и околна среда.