Apple открива фонд за чиста енергия в Китай

Apple открива фонд за чиста енергия в Китай

16.07.2018

През следващите четири години Apple Inc и 10 от доставчиците на американската компания ще инвестират близо 300 милиона щатски долара в първия по рода си фонд за възобновяема енергия в Китай.

Идеята на компанията е да свърже своите доставчици с източници на възобновяема енергия. Самият фонд ще финансира и разработва проекти за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в Китай, производителят на iPhone обяви миналата седмица.

За по-малки компании достъпът до чиста енергия е по-ограничен и целта на китайския фонд е да гарантира на участниците по-висока покупателната способност и да им проправи път към по-привлекателни и разнообразни решения що се отнася до ВЕИ. Според Лиза Джаксън, вицепрезидент на Apple за околната среда, политиката и социалните инициативи, този модел може да се приложи в световен мащаб и така да насърчи бизнеси от всякакъв калибър да допринесат за опазването на околната среда.

Първите доставчици на Apple, които се включват към инициативата, са компаниите Catcher Technology, Compal Electronics, Corning Incorporated, Golden Arrow, Jabil, Luxshare-ICT, Pegatron, Solvay, Sunway Communication и Wistron.

Фондът ще се управлява от DWS Group, която ще бъде и инвеститор в него.

По-рано тази година Apple обяви, че вече захранва изцяло с чиста енергия всички свои магазини, офиси и центрове за данни. До момента 23 партньори на корпорацията, с дейности в над 10 държави, използват 100% чиста енергия при производството на продуктите на Apple. Американският гигант смята, че до 2020 г. заедно с доставчиците си ще може да произвежда над 4 гигавата зелена енергия.