Novo Nordisk, Novozymes ще купуват ток от голям офшорен ветропарк в Дания

Novo Nordisk, Novozymes ще купуват ток от голям офшорен ветропарк в Дания

13.07.2018

Шведската компания Vattenfall AB е сключила дългосрочен договор за продажбата на електричество от 600-мегаватов офшорен ветропарк на датската фармацевтична група Novo Nordisk AS и производителя на промишлени ензими Novozymes A/S.

Споразумението за покупко-продажба на електричество влиза в сила от 1-ви януари 2020 г., като първоначално Vattenfall ще доставя електричество от съществуващи ветропаркове в Дания. Шведската държавна компания ще започне да подава ток от офшорната електроцентрала Kriegers Flak след въвеждането й в експлоатация през 2021 г.

Подписаният договор е за около една пета от общото производство на ветропарка, който в момента се строи в Балтийско море. Vattenfall очаква всичките 72 турбини на съоръжението да заработят до края на 2021 г. Това ще бъде най-голямата офшорна вятърна електроцентрала в Дания, казва компанията.

Novo Nordisk си е поставила за цел да покрива цялото потребление от световното си производство чрез възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) до 2020 г. В същото време, Novozymes се стреми да елиминира използването на въглища и нефт за дейностите си в Дания.