Офшорните вятърни мощности и проекти по света достигат близо 105 ГВт

Офшорните вятърни мощности и проекти по света достигат близо 105 ГВт

20.06.2018

Офшорните ветропаркове по света, включително тези в експлоатация, строеж и в процес на разработка, са достигнали общ капацитет от 104.8 гигавата, според данни на организацията RenewableUK.

Портфолиото се е увеличило с над 10% от юни миналата година, когато общата цифра е била 95 гигавата.

Данните, представени на Световната конференция за офшорна вятърна енергия в Манчестър, посочват, че Великобритания остава лидерът при офшорните вятърни електроцентрали, с общи мощности от 35.2 гигавата. Следват я Германия с 23.4 гигавата, Тайван с 8.3 гигавата, Китай с 7.7 гигавата и САЩ с 7.5 гигавата. Тези пет държави представляват почти 80% от глобалния пазар.

През изминалите 12 месеца Тайван достигна 6.7 гигавата проекти за ветропаркове и се нареди в челната тройка сред най-големите пазари. Страната допринесе за 68% от световния ръст на пазара.

В данните не са включени близо 3 гигавата мощности от възможни разширения на вече съществуващи ветропаркове във Великобритания.

На корпоративно ниво, около 14% от световните офшорни вятърни електроцентрали и проекти за такива са собственост на Ørsted A/S, 8% на Vattenfall и 6% на испанската Iberdrola.