Гръцка компания ще строи испански соларен парк от 300 МВт

Гръцка компания ще строи испански соларен парк от 300 МВт

19.06.2018

Израелската компания Ellomay Capital е възложила строителните дейности по свой проект за 300-мегаватова соларна електроцентрала в Испания на гръцка фирм.

Договорът за инженеринг, снабдяване и строителство (EPC) е спечелен от METKA EGN, собственост на гръцките компании Mytilineos Holdings SA и Egnatia Group. Капацитетът на съоръжението, носещо името Таласол, е 300 мегавата при постоянен ток. То ще бъде изградено в западната испанска провинция Касерес.

“Това е изключително важен етап от проекта, който ще е един от най-големите соларни проекти в Европа, както и един от първите, които няма да получават държавни субсидии,” казва Ран Фридрих, главен изпълнителен директор на Ellomay.

Според подписания договор METKA EGN ще получи фиксирано заплащане от 192.5 милиона евро, което покрива инженерните, доставни и строителни дейности, свързани с електроцентралата и помощните съоръжения, сред които е 400-киловолтовата подстанция и свързването с мрежата. Компанията също ще отговаря за експлоатацията и поддръжката на комплекса за срок от две години.

Очаква се фотоволтаичният парк да заработи през първата половина на 2020 г. Все още предстои получаването на необходимите разрешителни и осигуряването на средства за финансиране.

По-рано бе обявено, че Ellomay е потърсила финансиране от 125 милиона евро от Европейската инвестиционна банка за въпросния проект.