Холандски пенсионен фонд инвестира във вятър и слънце в САЩ

Холандски пенсионен фонд инвестира във вятър и слънце в САЩ

21.06.2018

Независимият производител на ток EDF Renewables (EDFR) ще продаде на холандския фонд PGGM Infrastructure Fund 50% от дела си в няколко американски соларни и вятърни електроцентрали с общ капацитет от 588 мегавата.

EDFR съобщава, че очаква да обяви и други сделки със същия фонд благодарение на новосъздадените бизнес отношения.

Инвестицията на PGGM е част от план да достигне портфолио от инвестиции в размер на 20 милиарда евро за своите клиенти от здравноосигурителния пенсионен фонд PFZW. Последният си е поставил за цел да окаже положително въздействие върху климата, недостига на вода, сигурността на храната и здравеопазването, казва Ерик ван де Брейк, директор инфраструктура на PGGM.

Електроцентралите, включени в настоящата сделка, включват 200-мегаватов ветропарк в щата Минесота и ветропарк от 154 мегавата в Оклахома, както и две соларни електроцентрали в Невада, с общ капацитет от 234 мегавата. Всички те вече са въведени в експлоатация.

“Тези соларни и вятърни проекти са добра възможност за инвестиции в САЩ и перфектно подхождат на такъв голям пенсионен фонд,” казва Рафаел Деклерк, изпълнителен вицепрезидент по стратегическите въпроси в EDFR.

След приключване на сделката EDFR ще бъде съсобственик на активите. Компанията ще отговаря управлението, експлоатацията и поддръжката на съоръженията.