Китайска компания ще оборудва соларен парк от 246 мегавата в Украйна

Китайска компания ще оборудва соларен парк от 246 мегавата в Украйна

18.06.2018

Китайската компания Jiangsu Seraphim Solar System е получила поръчка да достави фотоволтаични модули за бъдеща соларна електроцентрала в Украйна с капацитет от 246 мегавата.

Съоръжението ще е собственост на енергийната компания DTEK. Очаква се в края на август 330-ватовите модули от Seraphim да бъдат доставени в Днепропетровск, централна Украйна, където ще се намира соларният парк. Инженерните и строителни дейности ще се изпълняват от China Machinery Engineering Co.

От Seraphim обявяват, че това ще е най-голямата електроцентрала, използваща възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), в Украйна. Според изчисления работата й ще спести излъчването на 300,000 тона CO2 годишно.

Целта на Украйна е да достигне ВЕИ дял в общото потребление на ток от 11% до 2020 г. Това е един от най-важните пазари за Seraphim, казва китайската компания.

По-рано този месец беше обявено, че украинското правителство ще разгледа законопроект за въвеждане на конкурентни ВЕИ търгове, включително за вятърни и соларни паркове, от 2019 г.