В ЕС се споразумяха за ВЕИ цел за 2030 г.

В ЕС се споразумяха за ВЕИ цел за 2030 г.

15.06.2018

ЕС ще си постави за цел да достигне дял от 32% възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) до 2030 г. като част от нов пакет мерки в подкрепа на чистата енергия, подкрепен тази седмица от Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Договорена е клауза за преразглеждане, която ще позволи през 2023 г. целите да бъдат повишени.

Нивото от 32% е по-високо от обсъжданата по-рано цел от 27%, но е по-ниска от предложението за дял от 35%, гласуван от членовете на Европейския парламент (ЕП) през януари 2018 г.

Новата регулаторна рамка предоставя на различни общности, кооперативи и физическите лица повече права, премахвайки административните бариери за производството, потреблението, съхранението и продажбата на възобновяема енергия от тях. Пакетът също така предвижда и постепенното премахване на палмовото масло от биогоривата до 2030 г. и замразява до едно ниво използването на биогорива, произведени от хранителни и фуражни култури, считано от 2020 г.

Еврокомисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете нарече сделката "трудно спечелена победа в усилията ни да отключим истинския потенциал на прехода на Европа към чиста енергия". Той добави, че е особено доволен от новата цел на ЕС от 32%.

"Приятели на Земята" в Европа, обаче, смятат, че целта е ниска и недостатъчна, за да спаси климата. В същото време, организацията отбелязва, че новите права, спечелени от гражданите и общностите, могат да се окажат ключови за трансформацията на енергийния сектор.

"[...] те дават на хората възможност да предизвикат промени в енергийната система, които може да надминат слабите амбиции управляващите", коментира Моли Уолш, поддръжник на възобновяемата енергия за Приятели на Земята Европа.

Все още не е постигнато споразумение по отношение на енергийната ефективност, но финализирането на дискусиите по този въпрос се очаква съвсем скоро.

Текстът на директивата трябва да бъде официално одобрен от Европейския парламент и Съвета през следващите месеци.