Проект за ветропарк от 300 МВт в Танзания получава ключов сертификат

Проект за ветропарк от 300 МВт в Танзания получава ключов сертификат

14.06.2018

Проект за вятърна електроцентрала от близо 300 мегавата в централната част на Танзания e получил сертификат за оценка на въздействието върху околната и социалната среда.

Това е първият такъв сертификат, издаден за строежа на вятърен парк в страната, обявяват от Австралийската компания Windlab Ltd, която работи над проекта.

Ветропаркът Miombo Hewani ще бъде построен поетапно. Първата фаза предвижда инсталирането на до 34 турбини с общ капацитет от 100 мегавата. Съоръжението ще бъде разположено северно от Макамбако и с първата си фаза ще увеличи свързания към мрежата капацитет за производството на енергия в Танзания с над 5%.

Според Роджър Прайс, главен изпълнителен директор на Windlab, производството на ток от ветропаркове в Танзания би трябвало да е по-сериозно нощем и през сухия сезон, което идеално се комбинира с останалите енергоизточници на страната.

Австралийската компания вече е получила субсидии от Министерството на външните работи на Финландия и очаква да получи международно финансиране за строежа на електроцентралата.