ЕИБ ще финансира проект за подобряване на мрежата в Гърция

ЕИБ ще финансира проект за подобряване на мрежата в Гърция

13.06.2018

Европейската инвестиционна банка ЕИБ и гръцката PPC SA са подписали договор за заем от 45 милиона евро, които енергийна компания ще използва да подобри електроразпределителната мрежа в Гърция.

Това е втората част общо 85 милиона евро финансиране, което ЕИБ отпуска по проекта. Общата инвестиция в него е 170 милиона евро като целта е да се оптимизира и модернизира електроразпределителната мрежа в Континентална Гърция и островните части, както и да се увеличи използването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Инвестиционната програма на Hellenic Electricity Distribution Network Operator, която е част от PPC, включва мащабни инвестиции в Атина, северна Гърция и остров Крит. Ще бъдат направени и подобрения на подстанциите и мрежата за високо напрежение, за да се осигури надеждно захранване на клиентите на PPC и да се оптимизира дистанционното наблюдение на разпределителната мрежа. Инвестиционната програма има за цел още да подкрепи нови ВЕИ проекти и да намали загубите на ток от кражби.

Според Манолис Панайотиакис, председател и главен изпълнителен директор на PPC, ролята на електроразпределителната мрежа е изключително важна за зелената енергия.