Русия обмисля ВЕИ програма и след 2024

Русия обмисля ВЕИ програма и след 2024

12.06.2018

Руското министерство на енергетиката обмисля възможности да продължи да стимулира производството на възобновяема енергия след изтичането през 2024 г. на настоящата й зелена програма, която гарантира възвръщаемост на инвестициите, предава агенция ТАСС.

Агенцията цитира първия заместник-министър на енергетиката, Алексей Текслер, който казва, че министерството е постигнало консенсус относно продължаването на подкрепата и в момента се обсъжда в какъв размер и обхват ще се случи това.

Удължаването на програмата за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), според него, ще подпомогне развитието на местните инженерни бизнеси с опит в енергетиката. Възможна е и появата на възможности за износ на оборудване на международни пазари.

Текслер допълва още, че през тази година се очаква Русия да пусне повече от 300 мегавата нови ВЕИ мощности. Възможно е цифрата да достигне около 500 мегавата.

На тазгодишния ВЕИ търг ще бъдат раздадени договори за 1,250 мегавата ВЕИ проекта, от които 830 мегавата за вятър. Може би това ще е и последната мащабна селекция, казва Текслер.